Skip to main content

Pasitikome žinių ir mokslo mėnesį – rugsėjį. Pirmasis rudens mėnuo vaikus pasitiko atvėsusiais orais lauke. Atėjusius vaikus į dienos centrą sušildė draugiška atmosfera, šiltas maistas,  kakava ir arbata.  Vaikai atsipalaidavę ir energingai džiaugėsi naujųjų mokslo metų pradžia.

Rugsėjo mėnesį  dienos centre ,,Santara“ minėjome įvairias įdomias dienas tokias kaip: Mokslo ir žinių dieną, Baltijos jūros dieną, Tarptautinę grožio dieną,  Socialinių darbuotojų dieną ir kt, kurių metu su vaikais buvo aptariamos minėtinos dienos aktualumas šiandien, atsižvelgiant į tai vaikai darė įvairius darbelius. Mokslo ir žinių dieną vaikai gamino pyragą, susėdę prie stalo dalinosi rugsėjo pirmosios dienos įspūdžiais, draugiškai bendravo, valgė išsikepta pyragą. Tarptautinę grožio dieną projekto dalyviai pasitiko su madų šou.  Vaikai turėjo galimybę laisvai išreikšti save, susikurdami norimus kostiumus ir juos pristatydami madų šou metu. Vaikams šis užsiėmimas ypatingai patiko, jie džiaugsmingai, drąsiai ir energingai pristatė kelis sukurtus kostiumus.

Šį mėnesį daugiau  laiko leidome viduje. Į dienos centrą atėję vaikai pirmiausiai norėdavo paruošti namų darbus, kartu su socialine darbuotoja ir socialinės darbuotojos padėjėja vaikai mokinosi skaičiuoti, rašyti, skaityti, taip pat vaikai turėjo galimybę vienas kitam padėti ruošiant namų darbus, vienas kitą pamokinti.

Šiltesnėmis rugsėjo mėnesio dienomis užsidėję kepurėles, pasiėmę geriamojo vandens ėjome į stadioną, pasivaikščioti po apylinkes tyrinėdami gamtą, Kauno miesto architektūrą, tuo pačiu išbandant vis naujas pamatytas žaidimų aikšteles. Atsižvelgdami į oro sąlygas  darėme iškylas gamtoje, aplankėme VIII fortą, Milikonių apžvalgos aikštelę, netoliese esantį dvarą, ėjome į pamėgtą žaidimų aikštelę ir Šilainių parką.

Penkias dienas per savaitę su vaikais dirba įvairūs specialistai. Pirmadieniais pas vaikus  ateina specialioji pedagogė. Ji su vaikais turi ritualą, kiekvieno užsiėmimo pradžioje aptaria dieną (kas labiausiai patiko ar nepatiko, ką nuveikė, kaip jie jaučiasi, ką naujo pamatė ar sužinojo) vaikai su nekantrumu laukia savo eilės, kad galėtų papasakoti apie savo dieną vaikų dienos centro draugams ir darbuotojams. Specialioji pedagogė savo vedamoje veikloje per įvairius stalo žaidimus didžiausia dėmesį skiria vaikų socialinių įgūdžių palaikymui ir ugdymui.

Antradieniais ateina muzikos specialistas, kuris su vaikais ne tik dainuoja įvairias daineles, kuria dainas duota tema, bet taip pat ir moko vaikus atpažinti ir suprasti natas, groti nešiojamu elektroniniu pianinu. Vaikams ypatingai patinka groti nešiojamu elektroniniu pianinu, net dalis vaikų išmoko pagroti trumpas melodijas. Pastebėta, kad muzikos užsiėmimų metu vaikai ne tik atsipalaiduoja, turi galimybę išreikšti save, bet ir ugdo kantrybę, didina pasitikėjimą savimi.

Trečiadieniais į vaikų dienos centrą ,,Santara“ ateina meno terapeutė. Kiekvieną trečiadienį specialistė sugalvoja vis naujas ir įdomias menines veiklas vaikams. Su ja vaikai mokosi meno subtilybių, piešia įvairiomis technikomis, lipdo, tapo, karpo ir t.t. taip atsipalaiduodami mokosi išlaisvinti įvairias emocijas per piešinį. O ketvirtadieniais vaikai turi puikią galimybę pabendrauti su psichologe. Psichologė užsiėmimų metu su vaikais dirba individualiai ir veda grupinius užsiėmimus, kurie vaikams padeda vaikams suprasti savo ir kitų asmenų jausmus. Per žaidimus ir pokalbius vaikai stiprina komunikacinius gebėjimus, didina pasitikėjimą savimi, savųjų stiprybių ir resursų atpažinimą

Pasitinkant savaitgalį, penktadieniais vaikai su socialine darbuotoja ir socialinės darbuotoja eidavo pietauti į ,,Bernelių užeigą“. Restorane vaikai mokėsi socialinių normų,  stalo etiketo, pagarbaus bendravimo su kitais žmonėmis. Vertinant šių metų rezultatus galime pastebėti, kad vaikai vis geriau adaptuojasi viešoje erdvėje, supranta socialinių normų laikymosi svarbą, pagarbiau bendrauja su kitais asmenimis ir bendraamžiais. Atsižvelgdami į vaikų poreikius penktadieniais vykdavo šešėlių teatras, karokė, diskotekos pagal ,,Just dance“, kurių metu vaikai atsipalaiduodavo, turėdavo galimybe per menines veiklas realizuoti save, taip didindami pasitikėjimą savimi. 

Vaikai dienos centre ,,Santara“ rugsėjo mėnesį buvo mokinami savarankiško gyvenimo įgūdžių, tokių kaip maisto gaminimas, savitvarka, asmeninės higienos svarba. Šį mėnesį vaikai gamino bananų duoną, kepė keksiukus, bulves, duoną su česnaku, darėsi karštus sumuštinius, šaltibarščius. Paruošus maistą ir pavalgius vaikai buvo ugdomi savitvarkos įgūdžių: susitvarkyti darbo vietą, stalą, išsiplauti indus. Taip pat vaikai mokinami patalpų tvarkymo įgūdžių ir tvarkos palaikymo centre. Socialinė darbuotoja kartu su socialinės darbuotojos padėjėja kalba su vaikais apie šiukšlių rūšiavimo svarbą ir naudą gamtai ir žmonijai.

Vaikų dienos centre vyksta individualūs ir grupiniai užsiėmimai. Grupinių užsiėmimų metu vaikai mokinasi bendradarbiauti, disciplinos, suprasti vieni kitus, žaisti grupėse, suprasti komandinio darbo naudą. Individualių veiklų metu (meno, muzikos užsiėmimai, maisto gamybą, psichologo ir socialinio darbuotojos konsultacijos) vaikas labiau atsipalaiduoja, geriau atpažįsta savo jausmus, susikoncentruoja į veiklą ir ją dažnu atveju atlieka iki galo. Vertinant šiuos metus galima pastebėti, kad vaikai, kurie reguliariai lanko dienos centrą tampa labiau komunikabilius,  disciplinuoti, pradeda laikytis  centro ir viešosios erdvės taisyklių, suprantą, kad taisyklių laikymasis atneša didesnė naudą, nei taisyklių nesilaikymas. Vaikų dienos centre buvo sudarytos lentelės vaikams, kuriose  atsispindi vaikų teigiami pasiekimai už kurios savaitės gale vaikai yra paskatinami pagyrimu, vaisiais, saldainiais. Pastebima, kad vaikai daugiau pasitiki savimi, pagerėja komunikaciniai įgūdžiai, vaikai tampa atsakingesni, savarankiškesni. Įgyja daugiau savitvarkos, tvarkingumo, asmens higienos įgūdžių.

Leave a Reply